Η θεραπευτική άμπελος (Vitis Vinifera)

on Παρασκευή, 04 Σεπτέμβριος 2015.

Η θεραπευτική άμπελος (Vitis Vinifera)

Το σταφύλι από την αρχαιότητα, θεωρείτε φρούτο με μεγάλη θρεπτική αξία. Τα φύλλα της αμπέλου είχαν ξεχωριστή σημασία, ως συμβολισμός, από τα συμπόσια έως τα Διονυσιακά μυστήρια. Τόσο οι καρποί όσο και οι σπόροι της αμπέλου, έχουν ισχυρή αντικαρκινική δράση. Η κατανάλωση σταφυλιών τονώνει τα ζωτικά όργανα, προλαμβάνει ασθένειες κυρίως σχετικές με το καρδιαγγειακό σύστημα και λειτουργεί αποτοξινωτικά.

Τόσο ο καρπός όσο και τα φύλλα της αμπέλου, έχουν αναλγητικές ιδιότητες οι οποίες είναι ευεργετικές σε περιόδους έντονου πονοκεφάλου. Οι αντιπυρετικές και διουρητικές ιδιότητες του σταφυλιού βοηθούν σε περιπτώσεις επίμονου πυρετού. Σε συνδυασμό με τις αναλγητικές, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της αμπέλου βοηθούν σε τραύματα και εκδορές σε μικρή κλίμακα.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι η άμπελος είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε δερματικές παθήσεις. Κυρίως ως κατάπλασμα, βοηθάει στην απομάκρυνση ενοχλητικών συμπτωμάτων και προστατεύει την επιδερμίδα.

Οι διουρητικές ιδιότητες της, βοηθούν στην πρόληψη της πέτρας στα νεφρά, καθώς επίσης και στην αποβολή της. Η πιο γνωστή ιδιότητα του σταφυλιού, κυρίως του κόκκινου, είναι η πρόληψη και προστασία που προσφέρει στην καρδιά από παθήσεις, κυρίως λόγω των αντιθρομβωτικών ιδιοτήτων του.

Ανάμεσα στις θεραπευτικές ιδιότητες της αμπέλου, οφείλουμε να αναφέρουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού, παράγωγου της αμπέλου. Το κρασί είτε λευκό είτε κόκκινο, αυξάνει την καλή χοληστερίνη, προστατεύοντας τα αγγεία, ενώ παράλληλα εμποδίζει την οξείδωση της κακής χοληστερίνης. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, προστατεύοντας τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Το κόκκινο κρασί έχει ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση από το λευκό.

Η κατανάλωση κρασιού, βοηθά στην ομαλή λειτουργία το νευρικού συστήματος, καθώς επίσης του καρδιαγγειακού και του πεπτικού συστήματος, ενώ παράλληλα ρυθμίζει τον μεταβολισμό. Η κυρίως προσφορά είναι στο καρδιαγγειακό, προστατεύοντας την καρδιά από κίνδυνους και ομαλοποιώντας την κυκλοφορία του αίματος.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, τόσο στα σταφύλια του εμπορίου όσο και στα κρασιά. Πολλές φορές τα αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα και οι παρενέργειες πολλές λόγω των χημικών που χρησιμοποιούνται στη δημιουργία των κρασιών αλλά και κατά την ανάπτυξη των αμπελιών. Το κρασί, παρά των ευεργετικών ιδιοτήτων, μπορεί να επιφέρει αρνητικές παρενέργειες κατόπιν υπερκατανάλωσης. Η κατανάλωση πρέπει να είναι λελογισμένη ώστε να μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό τις θρεπτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες.

Πηγή: βοτανολόγιο

Διαβάστε σχετικά άρθρα με ...

άμπελος, βότανα, συσκευασμένα βότανα